نحوه مصرف قرص فلوکونازول ۱۵۰ برای عفونت
نحوه مصرف قرص فلوکونازول ۱۵۰ برای عفونت
شایع ترین قارچ های ایجادکننده ی عفونت واژینال و دهانی مخمرهایی از دسته ی کاندیداها می باشند.داروی فلوکونازول برای درمان عفونت های قارچی یا پیشگیری از ابتلا و گسترش آنها تجویز می شود.این دارو با از بین بردن قارچ ها و مخمر ها باعث ازبین رفتن عفونت می شوند.

فلوکونازول
فلوکونازول انواع مختلفی از قارچ ها می توانند روی پوست انسان زندگی کنند.با این وجود، برخی از آنها میتوانند در سطح بدن رشد و تکثیر یابند و عفونت های پوستی،دهانی و واژینال را ایجاد نمایند. شایعترین گروه قارچ ها که بیشتر موجب عفونت های پوستی میشوند، گروه تینه آ می باشد. نوع دیگر از عفونت قارچی شایع دهانی و واژینال نیز h ush یا برفک می باشد که از رشد بیرویه ی مخمر ها(گروهی از قارچها به نام کاندیدا) ایجاد میشود. ابتلا به عفونتهای قارچی در داخل بدن نیز ممکن است رخ دهد. در صورتی که سیستم ایمنی فرد به هر دلیلی ضعیف باشد، ابتلا به عفونتهای داخلی قارچی بیشتر می شود. به طور مثال افرادی که تحت شیمی درمانی قرار میگیرند،مصرف کنندگان داروهای تضعیف کننده ی سیستم ایمنی (همچون کورتیکو استروئیدها و داروهای تسکیندهنده دردهای روماتیسمی) و مبتلایان به بیماری هایی نظیر ایدز در معرض خطر عفونت های قارچی داخلی جدیتری می باشند. ممکن است فلوکونازول جهت درمان، پیشگیری و کنترل عفونت های قارچی (به طور مثال در افرادی که تحت پیوند مغز استخوان قرار میگیرند) برای شما تجویز شود.این دارو با از بین بردن انواعی از مخمر ها و قارچ ها به برطرف کردن عفونت کمک می نماید.
پیش از شروع مصرف فلوکونازول – در صورت بارداری یا شیردهی حتماً پزشکی را در جریان قرار دهید. -در صورت ابتلا یا سابقه ی ابتلا به اختلالات قلبی و ضربان قلب نامنظم، پزشک را در جریان قرار دهید. -ابتلا به هرگونه نارسایی کبدی،کلیوی و بیماری خونی ارثی پورفیری را به پزشک اطلاع دهید . -لیست کاملی از کلیه ی داروهای نسخه ای و بدون نسخه،مکمل ها و فرآورده های گیاهی مصرفی خود تهیه نمایید و در اختیار پزشک و داروساز قرار دهید. زیرا مصرف فلوکونازول با برخی داروها تداخل دارد. -سابقه ی حساسیت به این دارو یا سایر داروها را به پزشک اطلاع دهید.
نحوه ی صحیح مصرف فلوکونازول -کپسول فلوکونازول با دورهای مصرفی متفاوتی (کپسول۵۰،١٠٠، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلی گرم)موجود می باشد.لذا حتماً پیش از تحویل گرفتن دارو، اطمینان حاصل کنید که دقیقاً دوز تجویز شده توسط پزشک را دریافت نموده اید.پزشک بر اساس نوع عفونت قارچی و شرایط شما دوز مناسب را تجویز می نماید. -دارو را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف نمایید. فلوکونازول را در هر زمانی از روز می توانید مصرف کنید (قبل یا پس از غذا).کپسول را به صورت کامل همراه یک لیوان آب ببلعید. – برخی عفونتها نظیر عفونت واژینال خفیف می تواند با مصرف یک نوبت کپسول ۱۵۰ میلی گرم درمان شود.درحالیکه سایر عفونتها نیاز به دوره های درمانی متفاوتی دارند که ممکن است هفته ها و ماهها به طول بیانجامد.پس چنانچه این دارو برای یک دوره درمانی برای شما تجویز گردیده است، مصرف دارو را تا زمانی که پزشک تعیین نموده است، تا پایان دوره ادامه دهید. -کپسول فلوکونازول معمولاً یک بار در روز تجویز می گردد چنانچه یک نوبت مصرف دارو را فراموش نمودید، به محض یادآوری آن را مصرف نمایید. چنانچه مصرف دارو را یک روز کامل فراموش کردید، نوبت فراموش شده را مصرف ننموده و نوبت های بعدی را طبق روال سابق مصرف نمایید. از دو برابر نمودن مقدار مصرف در یک نوبت خودداری نمایید.
توصیه ها -در مدت درمان با این دارو تحت نظر پزشک باشید تا وضعیت بهبودی شما مورد ارزیابی قرار گیرد. -چنانچه دوره درمان با فلوکونازول طولانی بود (بیش از یک ماه)، پیش از شروع مصرف و سپس به صورت منظم و دوره ای در مدت درمان انجام آزمایشات لازم جهت بررسی عملکرد کلیه ها و کبد الزامی است . -پیش از خرید هر گونه دارو از داروخانه حتماً دارو ساز را در جریان مصرف فلوکونازول قرار دهید. -چنانچه علائم عفونت پس از مدتی مصرف دارو بهبود نیافت مجدداً به پزشک مراجعه کنید. ممکن است عفونت شما از نوع پیچیده تر باشد که نیاز به درمان متفاوت داشته باشد. -شیردهی در مدت درمان با این دارو توصیه نمی شود. – دوره درمان را طبق نظر پزشک کامل نمایید و در صورت احساس بهبودی از رها نمودن درمان خودداری کنید.این کار میتواند موجب مقاوم تر شدن عفونت و عود مجدد آن گردد. – این دارو می تواند اثر داروهای کاهنده ی قند خون مانند گلی بنکلامید، گلیبوراید و… را افزایش دهد. لذا چنانچه مصرف کننده این داروها هستید،بیشتر از قبل به علائم افت قند خون توجه نمایید (تپش قلب، بیقراری، لرزش و عرق سرد می تواند از علائم افت قند خون باشد.) و اقدامات لازم را انجام دهید. – مصرف همزمان فلوکونازول با داروی سیزاپراید به دلیل احتمال ایجاد ضربان قلب نامنظم که میتواند خطرناک باشد، ممنوع است. -مصرف فلوکونازول میتواند موجب برخی تغییرات در نتایج آزمایشات خون شود. لذا حتماً پیش از انجام آزمایش پزشک را در جریان مصرف فلوکونازول قرار دهید.
عوارض ناخواسته دارویی فلوکونازول -در صورت احساس تهوع، استفراغ، معده درد یا اسهال، دارو را همراه یک وعده غذای سبک مصرف نمایید و مایعات به مقدار کافی مصرف کنید. -سردرد میتواند از عوارض مصرف این دارو باشد که با مصرف مایعات و آب به مقدار کافی می توانید از شدت آن بکاهید. در صورت نیاز می توانید با داروساز جهت تهیه ی داروی ضد درد مناسب مشورت نمایید. – چنانچه سردرد شدید و ادامه دار شد، به پزشک مراجعه کنید. -در صورت بروز لکه های قرمز پوستی به پزشک اطلاع دهید.
اطلاعات تخصصی
موارد مصرف فلوکونازول
مکانیسم اثر فلوکونازول
فارماکوکینتیک فلوکونازول
منع مصرف فلوکونازول
عوارض جانبی فلوکونازول
تداخلات دارویی فلوکونازول
هشدار ها فلوکونازول
دارو های هم گروه فلوکونازول
در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است: مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.
قرص فلوکونازول و نحوه مصرف آن برای عفونت
فلوکونازول-Fluco azole با نام تجاری دیکلوفان – Difluca از جمله داروهای ضد قارچی است که برای درمان انواع عفونت های قارچی از جمله عفونت های دهان (برفك)، گلو، واژن و ديگر عفونتهاي قارچي معمول، مورد استفاده قرار می گیرد. این قرص متعلق به گروهی از داروهای ضد قارچی است. این قرص با متوقف کردن رشد برخی از انواع قارچ ها عمل می کند.
در این مطالعه می خواهیم درباره کاربردهای مصرف این قرص، طریقه مصرف آن و شرایط مصرف فلوکونازول در دوران بارداری و شیردهی و همچنین عوارض کلی آن برایتان صحبت کنیم. پس تا پایان مطلب ما را همراهی کنید:
موارد مصرف و نحوه استفاده از فلوکونازول عوارض قرص فلوکونازول مصرف فلوکونازول در بارداری مصرف فلوکونازول در شیردهی تداخلات دارویی قرص فلوکونازول طریقه مصرف فلوکونازول برای عفونت
نحوه استفاده از فلوکونازول
اگر این دارو برای عفونت های ایجاد شده در بدن تجویز شده است، قبل از مصرف و در حین آن باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
– به طور کلی شما باید حتما کاتالوگ هر دارویی که خریداری می کنید قبل از مصرف مطالعه کرده تا عوارض دارو را به حداقل برسانید. بعد از مطالعه کاتالوگ اگر نکته ای را متوجه نشدید نسبت به آن بی اهمیت نباشید و حتما از پزشکتان یا مسئول داروخانه سوال کنید.
– معمولا این دارو را باید همراه غذا یا به تنهایی و روزانه یک عدد طبق دستور پزشک مصرف کنید و بیشتر از آن جایز نیست.
– اگر فرم مایع این دارو را مصرف می کنید، قبل از مصرف، بطری را به خوبی تکان کنید. دوز دقیق را با استفاده از قاشق اندازه گیری خاص محاسبه کنید. بهتر است از قاشق های خانگی استفاده نکنید تا دارو را به اندازه دقیق مصرف کنید.
– دوز دارو بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان مشخص میشود. برای کودکان، دوز مصرفی بر اساس وزن است. به طور كلی در كودكان، دوز دارو نباید روزانه از ۶۰۰ میلی گرم تجاوز كند، مگر آنكه پزشک تشخیص دهد.
– هنگامی که دارو روزانه در یک ساعت خاص مصرف شود، بهترین عملکرد خود را نشان میدهد. بنابراین، دارو را هر روز در ساعتی خاص مصرف کنید.
– حتی اگر بعد از چند روز علائم عفونت ناپدید شدند، این دارو را ادامه دهید تا دوره درمان تکمیل شود. متوقف کردن این دارو به محض ازبین رفتن علائم ظاهری ممکن است باعث رشد مجدد قارچ و بازگشت عفونت شود ۱ ,۲ .
عوارض قرص فلوکونازول
به یاد داشته باشید که پزشک این دارو را برایتان تجویز کرده است زیرا می داند مزایای این دارو برای شما بیشتر از عوارض جانبی آن است. در بسیاری از افراد عوارض جانبی جدی ایجاد نمی شود اما ممکن است تهوع، استفراغ، اسهال، ناراحتی معده، سردرد، سرگیجه یا ریزش مو را تجربه کنند، که در صورت بروز این عوارض بصورت شدید باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
عوارض نادر فلوکونازول ( در صورت مشاهده این علائم سریعا به اورژانس مراجعه کرده یا تماس بگیرید.)
این دارو ممکن است به ندرت باعث بیماری جدی کبد شود. در صورت وجود علائم بیماری کبد، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:
گاهی اوقات نیز این دارو دارای واکنش های آلرژیک است ۳ که در صورت مشاهده باید آن را پزشکتان بگویید تا دارویتان را تغییر دهد:
هشدار ها و موارد احتیاط فلوکونازول
– اگر به ترکیبات خاصی از داروها یا داروهای دیگر ضد قارچی مانند کتوکونازول، ایتراکونازول حساسیت دارید حتما در هنگام تجویز دارو یا بعد از خرید آن به پزشکتان اطلاع دهید.
– قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود بخصوص در صورت ابتلا به بیماری های کبدی و کلیوی را به پزشک خود بگویید.
– این قرص ممکن است باعث افزایش سرعت و ریتم نامنظم ضربان قلب شود که در این حالت علائمی مانند سرگیجه و خستگی شدید مشاهده می شود و باید به پزشک مراجعه کنید. اگر بیماری خاصی داشته باشید و همزمان از داروهای دیگری هم مصرف می کنید این بی نظمی در ریتم قلب می تواند عوارضی جدی ایجاد کند و خطرناک باشد.
هشدار مهم:
این دارو می تواند هوشیاری شما را کاهش داده و سرگیجه ایجاد کند. بنابراین در طول درمان با این دارو بهتر است از انجام کارهایی مانند رانندگی که نیاز به تمرکز دارند خودداری کنید و در صورت اجبار حداقل تا چند ساعت پس از مصرف قرص این کار را انجام ندهید ۴٫
مصرف فلوکونازول در بارداری
زنان حامله باید با احتیاط و مشورت پزشک معالجشان در بارداری از این دارو مصرف کنند و ممکن است از مصرف آن منع شوند زیرا مطالعات انجام شده دراین زمینه نشان می دهد که مصرف این دارو در بارداری خطر ابتلا به آنومالی های مادرزادی را پس از مصرف یک دوره درمان با دوز بالا افزایش می دهد. برخی مطالعات نیز نشان می دهند که نوزادان برخی از مادرانی که در طول سه ماهه اول از این قرص به مقدار بالایی، حدود ۴۰۰ تا ۸۰۰ میلی گرم در روز مصرف کرده اند، دچار ناهنجاری های مادرزادی شده اند ۵٫
مصرف فلوکونازول در دوران شیردهی
فلوکونازول در غلظت های مشابه غلظت پلاسمای مادر در شیر انسان ترشح می شود. در این دوران نیز باید طبق نظر پزشک متخصص زنان این دارو مصرف شود ۶٫
تداخلات دارویی قرص فلوکونازول
ممکن است مصرف فلوکونازول همزمان با داروهای دیگر تاثیر آن دارو ها یا تاثیر خودش را کم و زیاد کند. به همین علت است که می گوییم حتما باید قبل از مصرف در مورد پرونده پزشکیتان با پزشک صحبت کرده و در صورت مصرف دارو، نام آن ها را به پزشک اطلاع دهید. قرص فلوکونازول ممکن است با قرص های کلوپیدوگرل، قرص های مربوط به بیماری های قلبی مانند پیموزاید، کینیدین، آنتی بیوتیک های ماکرولید (مانند اریترومایسین) و آسوناپروویر، سیساپید تداخل دارویی داشته باشد ۷٫
اشکال دارویی فلوکونازول:
طریقه مصرف فلوکونازول برای عفونت
این قرص برای هر نوع عفونت به شکل خاصی تجویز می شود و نمی توان یک تجویز کلی برای همه عفونت ها انجام داد. همچنین میزان و نحوه مصرف آن به شرایط بیمار هم بستگی دارد. بنابراین میزان دقیق آن برای هر فرد تنها از طریق تجویز پزشک بعد از معاینات مشخص می شود و نباید بصورت خودسرانه درمان انجام دهید. اما در این جا برای آگاهی بیشتر شما عزیزان یک تجویز کلی که برای هر نوع عفونت انجام می شود را برایتان توضیح می دهیم:
عفونت قارچی واژن
در عفونت قارچی واژن، در صورت خفیف بودن عفونت ابتدا پماد واژینال کلوتریمازول تجویز میشود و در صورت شدید شدن آن از قرص خوراکی فلوکونازول به مدت ۳ تا ۵ روز و برای عفونت کاندیدیایی واژن با یک دوز خوراکی ۱۵۰ میلی گرم بصورت روزانه تجویز میشود.
از آنجا که جذب خوراکی این دارو به سرعت و به طور کامل انجام می شود، دوز روزانه برای حالت خوراکی (قرص و شربت) و تزریق عضلانی ثابت است. درمان تا زمانی که آزمایشات نشان دهد عفونت قارچی فعال کاهش پیدا کرده است بصورت دوره ای ادامه دارد. کنترل عفونت در افراد مبتلا به ایدز و مننژیت کریپتوکوک یا کاندیدیازیس و رماتیسم بعلت عود مجدد نیاز به مراقبت بیشتری دارد ۸٫
کاندیدیازیس آتروفارینژال
دوز توصیه شده این قرص برای بیماری کاندیدیازیس آتروفارینژال (عفونت کاندیدیایی دهان و حلق) ۲۰۰ میلی گرم در روز اول و پس از آن مصرف روزانه ۱۰۰ میلی گرم می باشد. علائم بالینی بیماری کاندیدیازیس آتروفارینژال معمولا طی چند روز برطرف می شود اما درمان باید حداقل ۲ هفته ادامه یابد تا احتمال عود بیماری کاهش یابد.
کاندیدیازیس مری
دوز توصیه شده دیکلوفان برای کاندیدیازیس مری ۲۰۰ میلی گرم در روز اول و پس از آن مصرف روزانه ۱۰۰ میلی گرم است. با توجه به تصمیم پزشک براساس پاسخ بدن بیمار به درمان، ممکن است دوز مصرفی تا ۴۰۰ میلی گرم در روز نیز افزایش یابد. بیماران مبتلا به کاندیدیازیس مری باید حداقل ۳ هفته بصورت کلی و حداقل دو هفته بعد از قطع علائم به مصرف دارو ادامه دهند.
عفونت های سیستمیک
برای عفونت های سیستمیک از جمله پنومونی منتشر شده، دوز دارو بهینه و طول مدت درمان مشخص نیست و کاملا به تشخیص پزشک طبق آزمایشات انجام شده بستگی دارد.
عفونت دستگاه ادراری
برای درمان عفونتهای دستگاه ادراری و پریتونیت، دوزهای روزانه ۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم بسته به تجویز پزشک متغیر است.
مننژیت کریپتوکوک
دوز توصیه شده برای درمان مننژیت حاد کریپتوکوک در روز اول ۴۰۰ میلی گرم و به دنبال آن روزانه ۲۰۰ میلی گرم است. دوز ۴۰۰ میلی گرم یک بار در روز براساس نظر پزشک و پاسخ بدن بیمار به درمان استفاده می شود. مدت زمان توصیه شده برای درمان اولیه مننژیت کریپتوکوک ۱۰ الی ۱۲ هفته پس از منفی شدن آزمایش مایع مغزی نخاعی، می باشد. دوز توصیه شده فلوکونازول برای سرکوب ریسک مننژیت کریپتوکوک در بیماران مبتلا به ایدز ۲۰۰ میلی گرم به صورت روزانه است ۹ , ۱۰٫
پیشگیری در بیماران تحت پیوند مغز استخوان
در بیماران پیوند مغز استخوان، برای پیشگیری تز کاندیازیس روزانه ۴۰۰ میلی گرم دیفلوکان توصیه میشود .
سخن آخر
مصرف این دارو به هیچ وجه نباید بصورت خود سرانه انجام شود و یا دوز مصرفی آن کم و زیاد شود. برای گرفتن نتیجه عالی از این دارو و کاهش حداکثری عوارض آن باید دقیقا آن را طبق دستورالعمل پزشکتان مصرف کنید.
۱- The Ame ica Socie y of Heal h-Sys em Pha macis s. F om he o igi al o 20 Decembe 2016.
۲- Pfize Aus alia P y L d. Difluca (Aus alia App oved P oduc I fo ma io ). Wes Ryde (NSW): Pfize Aus alia; 2004.
۳- D ugs eam. Fluco azole. www.webmd.com.2019
۴- Pfize o Expa d Fluco azole Do a io P og am o Mo e ha 50 Developi g Na io s. Kaise Heal h News. 2001-06-07.
۵- P esc ibi g medici es i p eg a cy da abase. Aus alia Gove me . 3 Ma ch 2014.
۶- Fluco azole (Difluca ): D ug Safe y Commu ica io – FDA Evalua i g S udy Exami i g Use of O al Fluco azole (Difluca ) i P eg a cy. FDA. 2016-04-26.
۷- efe e ce.medscape.comd ugdifluca -fluco azole-3425875 .a he Wayback Machi e.
۸- Xu Y, Wa g Y, Ya L, Lia g R-M, Dai B, Ta g R, Gao p, Jia g Y. P o eomic A alysis Reveals a Sy e gis ic Mecha ism of Fluco azole a d Be be i e agai s Fluco azole-Resis a Ca dida albica s: E doge ous ROS Augme a io . Jou al of P o eome Resea ch. 8 : 5296–۵۳۰۴٫
۹- Lo gley N, Muzoo a C, Tasee a K, Mwesigye, Rwebembe a J, Chake a A, Wall E, A dia I, Jaffa Sh. Dose Respo se Effec of High‐Dose Fluco azole fo HIV‐Associa ed C yp ococcal Me i gi is i Sou hwes e Uga da. Cli ical I fec ious Diseases. 47 (12): 1556–۱۵۶۱٫
۱۰- Molgaa d-Nielse D, Pas e ak B. R, Hviid A. Use of O al Fluco azole du i g P eg a cy a d he Risk of Bi h Defec s. New E gla d Jou al of Medici e. 369 (9): 830–۸۳۹٫